Društvo za projektovanje, inženjering, konsalting i izvođenje radova

 

Poštovani čitaoče,

 

Kako se krećemo prema održivijoj budućnosti, važno je razmotriti načine na koje možemo racionalnije koristiti električnu energiju u javnim zgradama i javnoj rasveti. Ovaj pamflet ima za cilj da sačuva energiju i resurse, pružajući istovremeno rešenje za efikasniju upotrebu opštinskih budžetskih sredstava.

 

Zašto je ovaj predlog važan?

 

Javne zgrade i rasveta često nemaju individualne vlasnike koji bi bili odgovorni za njihovu potrošnju energije. Ovakav model vlasništva postavlja izazove jer tradicionalni načini praćenja i kontrole postaju nepraktični zbog obima posla i nedostatka ljudskih resursa.

 

Šta podrazumeva racionalna potrošnja?

 

Racionalna potrošnja električne energije znači optimizaciju korišćenja energije u skladu sa potrebama, prvenstveno tokom radnog vremena, uz minimiziranje potrošnje van radnog vremena. Ovo podrazumeva praćenje potrošnje na dnevnom, nedeljnom, mesečnom i sezonskom nivou.

 

Kako funkcioniše tehničko rešenje?

 

Koristeći najnoviju tehnologiju WiFi sistema, implementiramo rešenja koja omogućavaju automatsko praćenje potrošnje energije u realnom vremenu. Ovaj sofisticirani sistem identifikuje i rešava slučajeve prekomerne potrošnje ili neovlaštene upotrebe električne energije.

 

Kako se vrši kontrola potrošnje?

 

Tehnički sistem upoređuje trenutnu potrošnju sa unapred zadatom uz alarmiranje ukoliko se ista prekorači. Van radnog vremena, automatski se isključuju potrošači koji nisu neophodni. Javno prikazivanje potrošnje je ključan faktor racionalne potrošnje, a opštinski sajt omogućava javnosti da prati potrošnju i identifikuje nepravilnosti.

 

Kako se realizuje program?

 

Analiziraju se računi objekt za poslednje tri godine, izrađuje se idejni projekat sa troškovima za realizaciju, konkuriše se za finansijska sredstva, vrši se ugradnja sistema, definiše dozvoljen trošak, a javnost se javno obaveštava o potrošnji i troškovima.

 

Zaključak:

Implementacija ovog programa predstavlja korak ka održivijoj budućnosti, štedeći energiju i resurse.

Transparentno upravljanje troškovima električne energije predstavlja novi standard koji pruža poštovanje prema građanima, dok istovremeno idemo u korak sa napretkom veštačke inteligencije.

 

                                     Nadam se da smo bili jasni u svojoj nameri

 

Redosled realizacije reacionalizacije potrošnje električne energije (EE) u objetu ili infrastrukturi:

 

- Izrada Idejnog projekta,

- Analiza potrošnje (kWh, kvar) objekta u prethodne 3 (tri) godine);

- Probno snimanje potrošnje EE sa daljinskim prikazivanjem;

- Obezbeđenje finasijskih sredstava za racionalizaciju potrošnje EE;

- Realizacija gore navedenog sistema za upravljanja racionalnom potrošnjom.

Wifi brojila za racionalnu potrošnju električne energije

u javnim i privatnim objektima i u javnoj rasveti

O nama

Početna

Samo profitabilna ekologija nas spašava od zagađenja

© 1992-2020, Drago Projekt d.o.o.

Milutina Milankovića 32 | 11070 Novi Beograd | Srbija | Telefon: +381 (11) 614 58 11 | E-mail: dragoprj@eunet.rs