Društvo za projektovanje, inženjering, konsalting i izvođenje radova

Svet je suočen sa surovom činjenicom nedostatka zdrave pijaće vode.

Eklatantan primer je prostor Vojvodine gde se stanovništvo, u 21 veku, bori sa nedostatkom vode, nekvalitetnom vodom i svim ostalim nedaćama koje je prate sa aspekta vode za piće.

Nesporno je da su stanovnici Vojvodine taoci odomaćenog rešenja da se za vodosnabdevanje koristi podzemna voda koja ne može da se prečisti ili se prečišćava uz neopravdano velike eksploatacione troškove, kao i stalnim bušenjem novih bunara.

Darom prirode, pre svega rekama Drinom i Rzavom, iz svog zaleđa, Srbija može da, u celosti, reši nepovoljno stanje vodosnabdevanja u Vojvodini kao i u Šumadiji.

Čak šta više, ova činjenica omogućava Srbiji da se postavi kao izvoznik čiste pijaće vode u Mađarsku, Rumuniju, Hrvatsku.

Osnovna namera Drago Projekt doo je jednostavna, Srbija mora da sačuva svoje podzemne izdani za buduća (krizna vremena) kada ne bude bilo pitke vode, a pre svega podzemne vode Vojvodine.

Predlog vodosnabdevanja Vojvodine i Beograda

Stručni kadar Drago Projekt d.o.o. u saradnji za Prof. Lazar Jovanović, dipl.ing.građ. izradio je predlog vodosnabdevanja Vojvodine i Beograda sa domicilne reke Drine.

 

Tri razloga leže u ovoj nameri:

 

  1. Drina je potpuno čista reka bez ikakvogindustrijskog ili infrastrukturnog zagađenja sa prosečnim protokom, na ušću u Savu, između 400 i 650 m3/s a u najmanjem vodostaju oko 200 m3/s,
  2. Vojvodina bi trajno rešila svoje snabdevanje zdravom pitkom vodom čak bi mogla da izvozi vodu u Hrvatsku, Mađarsku i Rumuniju čiji nizijski delovi, takođe, nemaju pitku vodu,
  3. Beograd se snabdeva pitkom vodom direktno iz reke Save, odnosno iz bunara koji zahvataju savsku vodu. Dovodom vode sa Drine, predupredili bi, eventualnu, havariju nuklearne elektrane "Krško" koja se hladi vodom iz reke Save.

 

Shodno gore navedenom za vodosnabdevanje Vojvodine (i izvoz vode u Hrvatsku, Mađarsku i Rumuniju) dovelo bi se 20 m3/s.

Za Beograd obezbedili bi sigurnih 10 m3/s.

 

Shodno Idejnom rešenju Drago Projekt d.o.o. cena realizacije je 950 miliona €.

 

Primer ovakvom inženjerskom rešenju je realizovan regionalni sistem "RZAV" (1993) koji je trajno snabdeo Zapadnu Srbiju zdravom, pitkom vodom bez ikakvih havarijskih zagađenja.

 

Inicijatori gornjeg predloga učestvovali su u realizaciji sistema "RZAV" od osnovne ideje do puštanja sistema u rad.

 

 

Vodosnabdevanje Vojvodine i Beograda sa Drine

O nama

Početna

Inženjerska rešenja nemaju alternativu

Samo profitabilna ekologija nas spašava od zagađenja

 

© 1992-2022, Drago Projekt d.o.o.

Milutina Milankovića 32 | 11070 Novi Beograd | Srbija | Telefon: +381 (11) 614 58 11 | E-mail: dragoprj@eunet.rs